burgpierhagen15

Het herstel van de woningmarkt zette ook vorige maand stevig door. In totaal werden in september ruim een kwart meer huizen verkocht dan een jaar eerder, maakte het Kadaster vrijdag bekend.

Het Kadaster registreerde vorige maand de verkoop van 16.324 woningen in Nederland, tegen 12.949 in september 2014. In vergelijking met augustus dit jaar namen de verkopen met bijna 3 procent toe.
De verkopen namen in alle provincies toe. De groei was het sterkst in Friesland, waar 43 procent meer huizen werden verkocht dan een jaar eerder. In Zeeland bleef de toename met 6,5 procent het meest beperkt. Ten opzichte van augustus gingen de verkopen bijna overal omhoog. Alleen in Groningen en Flevoland zwakte de markt wat af.

Alle soorten woningen waren meer in trek dan in september 2014. Zo werden bijna een derde meer twee-onder-een-kapwoningen verkocht en 14 procent meer appartementen.

Vorige maand vonden 83 executieveilingen plaats. Dat waren er zeven minder dan in september vorig jaar.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.